Pipistrel za Uber razvija taksi-letalo

Foto: lokalne-ajdovscina.si

Ajdovska družba Pipistrel razvija letalnik, ki bo služil za prevoze ameriškemu tehnološkemu podjetju Uber v svetovnih velemestih. Do leta 2021 morajo biti pripravljeni projekti, saj bodo letalniki predstavljeni na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Prva velika mesta pa naj bi letalnike dobila leta 2025.

Letalnike že razvijajo v enem izmed treh Pipistrelovih podjetij, ajdovskem Vertical Solutions.

Direktor in solastnik Pipistrela Ivo Boscarol pravi, da bo odslej mogoče kombinirati zemeljski prevoz z zračnim. V velikih mestih bodo ob naročilu prevoza uporabnike najprej vprašali, kakšen prevoz želijo, in jim predlagali najhitrejšega. Mesta morajo najprej pripraviti vso potrebno infrastrukturo, vsa prevozna sredstva pa naj bi bila na električni pogon.

Boscarol je prepričan, da bo takšen prevoz bistveno zmanjšal onesnaževanje okolja, segrevanje atmosfere in hrup, ki moti prebivalce. Letalniki naj bi tudi močno skrajšali čas potovanja. Zaradi krajše uporabe pa naj bi bili zračni taksiji precej cenejši.

Po predstavitvi letalnikov bo po njegovih napovedih potrebno leto dni za testiranja in tri leta certificiranja. Prva velika mesta, ki so že podpisala pogodbe z Uberjem, bodo morala v tem času pripraviti pristajalne ploščadi, visokonapetostne električne vode in drugo potrebno infrastrukturo na nebotičnikih, v parkih in še kje.

Lani so sicer tri Pipistrelova podjetja ustvarila 22 milijonov evrov prihodkov in ob tem 2,5 milijona evrov dobička. Do konca letošnjega leta pričakujejo, da bodo prihodki dosegli 30 milijonov evrov.

Ob 35 lani na novo zaposlenih delavcih jih je v podjetju trenutno okoli 160. Boscarol napoveduje nove zaposlitve že letos, tako v podjetju v Italiji kot v novih prostorih v Vipavi, kjer bodo letos začeli izdelovati dele za štirisedežna letala.