Bodo ceste tako bolj varne?

Foto: sobotainfo

Da bi zagotovili večjo varnost v cestnem prometu, bodo morali biti vsi novi avtomobili po načrtih Evropske komisije v bodoče opremljeni s celo vrsto elektronskih nadzornih sistemov. Bruselj želi s tem odpreti tudi pot v prihodnost avtomobilov brez voznika ter občutno zmanjšati število nesreč na cestah po Evropi.

Oblasti v Bruslju so predstavile tretji in zadnji sveženj ukrepov za posodobitev evropskega prometnega sistema. Med njimi so, da so nova osebna vozila v Evropi serijsko opremljena z avtomatskim zavornimi sistemi, kot tudi s sistemi za ohranjanje voznega pasu ter asistenti za hitrost. Poleg tega bi morali postati obvezni izboljšani varnostni pasovi.

Glede tovornjakov komisija predlaga obvezne sisteme za merjenje tlaka v pnevmatikah. Poleg tega naj bi spremenjena zasnova vozila izboljšala vidljivost voznikov, da bi lažje opazili voznike motorjev in koles, naj bi imeli vgrajene tudi detektorje gibanja.

Za vsa vozila želi komisija tudi samodejne nadzorne sisteme, ki bodo prepoznavali prekomerno uživanje alkohola.

“Nove obvezne varnostne zahteve bodo zmanjšale število prometnih nesreč in odprle pot prihodnosti samovozečih vozil,” je dejala Elzbieta Bienkowska.

Predloge komisije morajo potrditi še države članice in Evropski parlament, da jih bodo lahko nato uzakonili.