Slovenski potomec Duncan Haldane prejel Nobelovo nagrado

Foto: Krista Chew

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je ta konec tedna na Univerzi Stanford v Kaliforniji podelila nagrado za življenjsko delo prof. F. Duncanu M. Haldanu. Nobelov nagrajenec iz fizike za leto 2016 (skupaj z Davidom J. Thoulessom in J. Michaelom Kosterlitzem) je poudaril, da je ponosen na svoje poreklo. Njegova mati je bila koroška Slovenka.

Ob prejetju nagrade se je Duncan Haldane zahvalil v slovenskem jeziku: »Dober večer. V veliko čast mi je, da ste me počastili z nagrado ASEFa. Moja mati bi bila zelo ponosna, če bi lahko bila tukaj.« Fundacijo so pred petimi leti ustanovili pripadniki nove emigracije iz Slovenije, ki danes delujejo na prestižnih svetovnih univerzah in omogočajo študentom iz Slovenije prakso v njihovem akademskem okolju.

ASEF ima tudi podporo tradicionalne slovenske skupnosti v ZDA in Kanadi ter Slovencem naklonjenih Američanov. Ti s svojimi donacijami omogočajo, da fundacija vsako poletje ponudi dva ducata štipendij za obetavne in nadarjene študente iz Slovenije. Predsednik te ustanove je Jure Leskovec, ki je med slovenskimi znanstveniki za Slavojem Žižkom drug najbolj citiran znanstvenik.

Prof. Duncan Haldane je bil rojen leta 1951 v Londonu, otroštvo in mladost je preživel v Angliji, po študiju pa je profesionalno pot nadaljeval v Franciji in nato v ZDA, kjer je zdaj profesor fizike na Univerzi Princeton. Nobelovo nagrado je prejel za svoje delo na področju teoretične fizike.

Njegova starša sta se spoznala na avstrijskem Koroškem, kjer je bil oče vojaški zdravnik v britanski zasedbeni coni po drugi svetovni vojni. Po poroki se je Ljudmila Renko z možem preselila v Anglijo, kjer je družina od takrat živela. Haldane se svojega slovenskega rodu ponosno zaveda. Z ženo Odile Belmont živi v Princetonu, kjer na tamkajšnji univerzi predava fiziko.