Dve slovenski plezalki v polfinalu

Katja Kadič, foto: komisija za športno plezanje

V Tokiu se je po krajšem tekmovalnem premoru začela peta tekma svetovnega pokala v balvanskem plezanju. V Hachiojiu so se že končale ženske kvalifikacije, v katerih sta bili uspešni obe slovenski predstavnici Katja Kadić in Urška Repušič.

Na današnjem sporedu bodo še moške kvalifikacije s prav tako slovensko udeležbo na startu.  V moških kvalifikacijah se bodo za uvrstitev v polfinale potegovali Jernej Kruder, Gregor Vezonik in Anže Peharc.

Katja Kadič, foto: planinska zveza slovenije

Slovenija ima vodilnega na vrhu seštevka svetovnega pokala v balvanih. Kruder je v tej sezoni nanizal štiri zaporedne uvrstitve v finale, od tega je bil dvakrat drugi, enkrat je zmagal, enkrat je bil šesti. V prvi deseterici je še Vezonik, ki je bil dvakrat tretji.

Tudi na ženski razpredelnici sta v prvi deseterici dve Slovenki, Janja Garnbret, ki je zaradi šolskih obveznosti nastopila le na uvodnih dveh tekmah, je na četrtem mestu, Katja Kadić pa drži šesto pozicijo.

Polfinale in finale bosta v Tokiu, ki bo leta 2020 prizorišče poletnih olimpijskih iger, na katerih bo svojo olimpijsko premiero doživelo športno plezanje.