Iz jame rešili štiri tajske dečke

Foto: AP

Verjetno ste že slišali za reševalno akcijo, ki poteka v severnemu Thailandu, kjer je bilo v jami Mae Sai ujetih dvanajst tajskih dečkov, nogometašev in njihov trener. Štiri dečke so do sedaj uspešno osvobodili iz objema jame, reševalna akcija pa se ponovno začenja danes.

Prva dva dečka sta prišla iz jame z masko za potapljanje včeraj ob pol šestih popoldne, je povedal Narongsak Osatanakorn, vodja centra, ki je koordiniral operacijo. Dve uri kasneje so rešili še dva dečka. Dečke so po akciji odpeljali v bolnišnico. Osatanakorn je na tiskovni konferenci v nedeljo povedal, da bodo morali narediti naslednjo misijo enako uspešno, saj so ostali dečki še vedno izpostavljeni nevarnosti jame. Dejal je tudi, da reševalci potrebujejo od 10 do 20 ur da se spočijejo in pripravijo svojo opremo.

Fantje v jami pogrešajo dobro hrano so zapisali na Facebooku. Njihov trener Ekapol Čanthavong je zapisal, da možje dobro skrbijo zanje ter da se želi zahvaliti za podporo in opravičiti staršem.

Foto: AP

Fantje in njihov trener so od 23. junija ujeti štiri kilometre globoko v jami, ki jo je poplavila voda. Nekateri deli jame so še vedno povsem pod vodo, čeprav si reševalci na vso moč prizadevajo, da bi z industrijskimi črpalkami izčrpali vodo.

Fante učijo potapljanja. Voda znotraj jame pa ima močan tok, zato je močno priporočljivo, da so pri podvigu prisotni reševalni potapljači. Za pot iz jame izkušeni potapljači posebne enote tajske mornarice potrebujejo pet ali šest ur.

Upamo, da bodo izkušeni reševalci uspeli izvesti celotno akcijo uspešno in pri njej rešiti vse ujete ljudi v jami. Pri tem jim želimo veliko sreče.