Izmenjevalnica v petih let zbrala več kot devet ton donacij

Foto: Gaja Naja Rojec

Izmenjevalnica, na kateri lahko obiskovalci izmenjajo hrano, čistila, izdelke za higieno in nove šolske potrebščine za rabljena, vintage oblačila, zbrana v Humanitarnem centru Rdečega križa Ljubljana, bo danes potekala že 61. zapored. Projekt, v okviru katerega so doslej zbrali več kot devet ton donacij, sicer praznuje peto leto obstoja.

Prostovoljke in prostovoljci so s projektom, ki je nastal zaradi neposrednih potreb ljudi, zbrali že več kot devet ton hrane in drugih izdelkov za prejemnike pomoči Rdečega križa.

Foto: Gaja Naja Rojec

Določena oblačila, ki so bila podarjena Rdečemu križu Ljubljana, ostajajo, saj jih prejemniki pomoči v Humanitarnem centru ne izberejo. Namesto, da bi oblačila predali v predelavo, na Izmenjevalnici vstopijo v krog ponovne uporabe. Na dogodkih oblačila ponudijo najširši javnosti in jih zamenjajo za hrano in izdelke za higieno.

Vsak obiskovalec se odloči sam, v skladu s svojimi zmožnostmi, kakšne vrednosti izdelkov bo prinesel na menjavo. Izmenjevalnica tako sočasno omogoča dostopnost oblačil širšemu krogu ljudi in bogati prehranske pakete pomoči Rdečega križa.

Foto: Gaja Naja Rojec

Obiskovalci na Izmenjevalnico prinesejo na primer dve konzervi tunine, škatlo kosmičev in šampon, torej štiri izdelke, in si v zameno izberejo obleko. Za en podarjen izdelek dobijo kravato ali rutko, za dva pa majico. Dobrodošli so še posebej izdelki, ki popestrijo enolične pakete, na primer vložena zelenjava, otroška hrana ali izdelki za higieno, so pojasnili na ljubljanski območni enoti Rdečega križa Slovenija.