Od morja do najvišjega slovenskega vrha v manj kot dveh dneh

Fotografija je simbolična, foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Izolan in ljubiteljski ultratekač Mitja Volčanšek je sklenil svoj podvig, da bi iz Izole v 48 urah peš dosegel Triglav. To mu je uspelo v manj kot 32 urah in je najvišji slovenski vrh osvojil v soboto ob 13.43.

Foto: Tomaž Primožic/FPA

Mitja Volčanšek je pojasnil, da je že eno leto razmišljal, kako bi povezal domači kraj, Izolo, s Triglavom, ki ga ob lepem vremenu vidi z obale, sedaj pa se je vse izšlo, tako časovno kot organizacijsko.

Sam si je zadal cilj 48 ur, a je ocenjeval, da mu bo verjetno uspelo v krajšem času, kar je bilo mogoče tudi zaradi dobrega počutja in pomoči prijatelja Marka Vidmarja, ki ga je spremljal celo pot, prvi del v avtu, drugi del pa peš, je dodal. Prvi del poti do Senožeč ga je spremljal še prijatelj Simon Hrvatin.

Iz Izole je Volčanšek krenil v petek ob 6. uri zjutraj. Brez večjih postankov se je podal mimo Socerba, Nanosa, Idrije in Cerknega proti Bohinju, kjer je začel glavni del vzpona do Aljaževega stolpa, ki ga je dosegel v soboto ob 13.43, torej po manj kot 32 urah.

Foto: Delo
Foto: Delo

“Sem zadovoljen, a moram priznati, da je bilo garanje. Nisem dosti razmišljal, kot da samo pridem do stolpa in si lahko oddahnem,” je povedal Volčanšek.

“Skupaj je naneslo okoli 180 kilometrov s 6800 metri vzponov in 4000 metri spustov. Uspelo mi je dokazati, da je tiha želja peš premagati razdaljo od morja do najvišjega slovenskega vrha v manj kot dveh dneh, z dobro kondicijo in primerno motivacijo, več kot uresničljiva,” je še dodal Volčanšek.

Izolanu je pot od Izole do Triglava služila tudi kot podlaga za jesenski izziv, ko se bo v ameriški zvezni državi Utah udeležil gorskega teka na 100 milj oziroma 160 kilometrov.