Izumitelj avtomobilov Tesla ustanovil posebno šolo

Izumitelj in poslovnež Elon Musk je znan kot človek številnih talentov. Njegova električna vozila znamke Tesla Motors so spremenila avtomobilsko industrijo, njegovo podjetje SpaceX je pocenilo polete v vesolje, njegov prvi veliki izum PayPal je poenostavil internetna plačila. A Musk je po svoje obrnil tudi izobraževanje in svoje otroke vpisal v posebno šolo, ki jo je ustanovil sam.

Elon Musk, foto: flickr

46-letni Elon Musk ima šest otrok, vsi pa so oziroma bodo obiskovali šolo Ad Astra, ki jo je leta 2014 ustanovil sam. Informacije o šoli, katere ime pomeni “Med zvezde”, so izredno skope, saj jo ob Muskovih po zadnjih informacijah obiskuje le 31 drugih otrok. Njihovi starši pa ne želijo veliko govoriti o programu šole.

Foto: quora

Učenje v šoli Ad Astra, kamor je otroke mogoče vpisati le, če starši za to prejmejo vabilo Muska, poteka brez ocen, temelji pa na soočanju s težavami, na katere bodo otroci nekoč morda naleteli v resničnem življenju, ter sprejemanju pravilnih moralnih in etičnih odločitev.

Musk je v intervjuju za kitajsko televizijo tudi pojasnil, da njegova šola deluje tako kot proizvodni trak v tovarni, ker so vsi učenci hkrati v istem razredu. A obenem vsi ne delajo istih stvari, temveč učitelji poskusijo predvsem odkrivati talente in zanimanja vsakega učenca posebej ter jih izpopolnjevati.

Izumitelj in podjetnik bi lahko z zasebno šolo tudi naredil korak naprej k spreminjanju šolskega sistema in splošnega načina izobraževanja. Kako mu bo to uspelo, je odvisno od časa in okoliščin. Vsekakor pa je dobrodošla sprememba, da bi se otroci v šoli učili stvari, ki so pomembne za življenje.