Japonsko podjetje razvija zdravilo proti koronavirusu

COVID-19
Novi koronavirusm, foto: Pixabay

Ob novem koronavirusu smo prav gotovo vsi zaskrbljeni. Japonsko farmacevtsko podjetje Takeda razvija zdravilo za COVID-19. Uporablja kri od ljudi, ki so že ozdraveli od okužbe.

Ko antigen (bakterija ali virus), kot je SARS-CoV-2, vstopi v telo prvič, imunski sistem proizvede protitelo. Gre za protein, ki se veže na antigen. To omogoča ostalim celicam v imunskem sistemu, da uničijo vsiljivca. Dokler telo popolnoma ne izloči antigena, protitelesa ostanejo v telesu. Če dotični antigen ponovno kdaj zaide v telo. lahko imunski sistem nanj reagira še hitreje kot prvič.

“S prenosom protiteles na novega pacienta, omogočimo da se imunski sistem osebe odzove na okužbo in s tem se povečajo možnosti ozdravitve,” so sporočili iz podjetja Takeda.

Protitelesa lahko najdemo v tekočem delu krvi. Pred več kot 100 leti v času pandemije španske gripe so raziskovalci odkrili, da vbrizgavanje krvi od ozdravljene osebe poveča možnost, da bo bolna oseba preživela.

Japonsko podjetje Takeda že več kot 75 let izdeluje izdelke iz krvi. 4. marca so napovedali, da bodo testirali, ali lahko zdravniki uporabijo njihove produkte za zdravljenje pacientov, okuženih s koronavirusom. Začenjajo tudi z razvojem produkta TAK-888, ki ga bodo naredili specifično za novi koronavirus.

Takeda raziskuje, kako bi uporabila kri od ozdravljenih oseb koronavirusa in išče najboljši način, da pospešeno raziri razvoj zdravila TAK-888 med zdravstvene organizacije v ZDA, Aziji in Evropi.