Kako se z onesnaževanjem sooča Birmingham?

Foto: Push Bikes
Foto: Push Bikes

V Birminghamu so podarili 4,000 koles, ker so avtomobili in druga motorna sredstva preveč onesnaževala mesto. Podprli so tudi kolesarsko izobraževanje, ki je trenutno zelo popularno. Akcija se imenuje Big Birmingham Bikes (BBB). Ljudem so podarili 17000 kolesarskih tečajev.

Program, ki se je začel leta 2015, je namenjen ljudem, ki jih najbolj prizadene slaba kakovost zraka v mestu, vključno s tistimi, ki živijo v ogroženih območjih in brezdomcem.

Image result for Big Birmingham Bikes
Foto: Birmingham Post

Cilj je do leta 2023 zvišati za pet odstotkov vseh potovanj s kolesi, do leta 2033 pa raven dvigniti na deset odstotkov. Eden izmed sodnikov, ki so podprli ta program meni, da bodo kmalu tudi druga mesta prevzela to idejo. Deluje namreč s preprostim pragmatizmom, ki lahko resnično pripomore k preoblikovanju okolja.

Image result for Big Birmingham Bikes
Foto: Asian World News

Birmingham je eno najbolj onesnaževanih mest v okolici Londona. Drugo največjo mesto Velike Britanije veš čas dosega visoki nivo dušikovega dioksida, ki povzroča 900 smrti na leto. Promet naredi 80 odstotkov emisij dušikovih oksidov na cestnih območjih in je ena od ključnih priložnosti za izboljšanje razmer.

BBB omogoča izobraževanje ljudem, ki se ne znajo voziti s kolesom. Odprli so tudi 50 dobrodelnih organizacij z namenom dobrega počutja in izboljšanja mobilnosti.