Merjenje čistoče vode s pametnim telefonom

Foto: shutterstock.com

Čez nekaj let bodo lahko ljudje iz celega sveta izmerili čistočo njihove vode le s fotografijo iz njihovega pametnega telefona. Ta novost izhaja iz projekta, ki ga razvijajo znanstveniki in ekologi iz šestih različnih držav. Želijo ustvariti preprost del tehnologije, ki se bo imenoval Monocle.

Monocle bomo lahko pritrdili na kamero od telefona in tako z eno fotografijo izmerili čistost vode. Tehnologija je podobna uspešnemu iSPEXu, ki je nastal leta 2015.

Astronom Frank Snik, ki je razvil projekt Monocle, pravi: “To je stranski produkt naše astronomske tehnologije, ki jo uporabljamo za merjenje, ali je voda v tekoči obliki in kisik prisoten na planetih okoli drugih zvezd, kar bi lahko pomenilo zunajzemeljsko življenje.”

Nizozemski raziskovalci iz Univerze v Leidenu verjamejo, da bo tehnologija Monokelj dodala znanstvenikom v urbanih okoljih možnost, da preverijo onesnaženost svoje vode in uporabijo meritve za pomoč pri sprejemanju okolju prijaznejših predpisov in politik. Poleg tega bodo ribiči v bolj podeželskih predelih sveta lahko ocenili zdravje svojega ulova in ribolovnih območij.

Študentski nenasilni koordinacijski komite (Snik) pravi, da bodo aplikacijo testirali na treh različnih lokacijah v letu 2019 in sicer na: Balotonskem jezeru na Madžarskem, Loch Leven na Škotskem in Tanganjskih jezerih v Tanzaniji.

»Te kraji so bili izbrani, ker so prebivalci tistega območja tudi ribiči in ljudje, ki želijo imeti dobro, čisto in pitno vodo. Radi bi imeli korist z enostavnim in hitrim načinom izvajanja meritev vode« pravi Snik.

Raziskovalci celo poskušajo razviti nastavek, tako da bomo lahko svoje načrte prosto prenesli in 3D-natisnili vsi na svetu. Največja ovira, s katero se sooča ekipa, je zagotovilo, da bo Monocle v prihodnosti združljiv s pametnimi telefonskimi kamerami.