Naš boj

Opis: Tripemento
Opis: Tripemento

Zaradi taljenja ledu na Antarktiki se dvigajo gladine oceanov in to povzroča nevarnosti ljudem. Od leta 1992 je Antarktika izgubila kar 2.700 milijard ton ledu. Hitrost taljenja se je v zadnjih petih letih potrojila. Gladina oceanov se je posledično zvišala za osem milimetrov.

Ti podatki so rezultat opazovanj konzorcija znanstvenikov, ki je bil objavljen v aktualni številki revije Nature. Rezultate so s satelitskimi meritvami pridobivali dvajset let. Pred letom 2012 se je stalilo 76 milijard ton letno. Nato se je proces taljenja pospešil in Antarktika povprečno izgublja že 219 milijard ton letno. Antarktika je tolikšna kot 2 površini Avstralije. Če bi se cela stalila, bi se gladina oceanov dvignila za 60 metrov, kar bi stotine milijonov ljudi iz obmorskih naselij pahnilo v beg.

Image result for antarktika
Foto: Klix.ba

Vendar temperature na svetu so se dvignile za približno 1 stopinjo celzija. Zahodni del Antarktike je zelo ranljiv, saj se tam taljenje najhitreje pospešuje. Odlomilo se je že več kot 6.500 kvadratnih kilometrov ledenih plošč. Dva ledenika Pine Island in Thwaites sta nestabilna in njuno gibanje proti morju se je pospešilo.

Antarktika nas opozarja, da moramo skrbeti za našo Zemljo in jo varovati. Taljenja ledu morda ne moremo obrniti ali dramatično ustaviti, vendar varovanje življenja nam ni tuje. Leta 1987 je Montrealski Protokol omejil uporabo plinov CFC, tako da se je ozonska luknja kasneje začela celiti. Omejitve lova in onesnaževanja so več vrst živali tudi rešile iz ogroženosti. V 90-ih sta “neogrožena” postala npr. plešasti orel in sivi kit, danes pa medvedu grizliju ne manjka več veliko.

Image result for antarktika
Foto: www.sajko-turizem.si