Nevihtna gnezda

Foto: Nest Creations by Jayson
Foto: Nest Creations by Jayson

Izdelek Spirit Nest je čudovita umetnost. Jayson Fann in njegova ekipa ustvarja že 20 let in ima veliko izkušenj. V gozdnih kotičkih v Kaliforniji Jayson oblikuje veje v gnezda. Nevihtna gnezda so velika za odraslega človeka.

Vsak od teh “zemeljskih templjev” tehta več kot 45 ton. Pogosto zahtevajo težko opremo za prevoz in gradnjo. Jayson Fann uporablja gnezda kot izobraževalno orodje, ki učencem pomaga odkriti njihovo sposobnost oblikovanja in ustvarjanja svojega okolja, hkrati pa krepijo povezavo z naravo.

Navdihnila so jih ptičja gnezda, ki so konstruirana iz naravnih materialov. So prvotni inženirji, ki ustvarjajo fantastične in ekstremne domove.  Kljub temu so zasnovani zelo čvrsto in močno kot beton. V Big Sur-ju v Kaliforniji lahko najamete gnezdno prenočišče in izkusite neverjetno izkušnjo. V hišico zlezete po lestvi, ki vas nagradi z razgledom na Tihi Ocean.

Fann najraje uporabi evkaliptusove veje, ker so močne, fleksibilne in zdržijo dolgo. Odreže jih na način, da ne rani drevesa. Ustvarjanje tekoče organske oblike, ki je tudi strukturno zdrava, je eden od glavnih izzivov, s katerimi se Fann sooča pri pretvorbi vej v človeško gnezdo.  Nato zgradi ločeno bazo, ki lahko prenese 2 toni mokrega lesa in teles! Dvigne jih bodisi z viličarjem ali žerjavom. Notranjost udobno uredi s tkanino in zgradi lestev do vhoda. Te projekte podpirajo številni umetniki in kulturne ustanove.

Fotografija osebe Spirit Nest Creations by Jayson Fann.
Foto: Spirit Nest Creations by Jayson Fann