Nobelova nagrada za medicino za zdravljenje raka

Foto: EPA

Nobelovo nagrado za medicino letos prejmeta ameriški in japonski imunolog James P. Allison in Tasuku Honjo, ki sta razvila posebno imunoterapijo za zdravljenje raka, je danes sporočil inštitut Karolinska. To je prva razkrita nobelova letos. 

“S stimulacijo sposobnosti našega imunskega sistema za boj proti rakavim celicam sta letošnja Nobelova nagrajenca razvila povsem nov način zdravljenja raka,” so pojasnili ob razglasitvi nagrade. Terapija se osredotoča na proteine, ki jih proizvajajo nekatere celice imunskega sistema in tudi nekatere rakave celice. Ti proteini lahko imunskemu sistemu preprečijo ubijanje rakavih celic. Terapija deluje tako, da odstrani to proteinsko “zavoro” in imunskemu sistemu omogoči hitrejši odziv v boju proti raku.

Profesor univerze v Teksasu Allison in profesor univerze v Kjotu sta leta 2014 za te ugotovitve osvojila nagrado Tang, ki velja za azijsko različico Nobelove nagrade. Nobelovo nagrado bosta prejela na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Razdelila si bosta devet milijonov švedskih kron (944.000 evrov).

Lani so nagrado za medicino osvojili trije ameriški znanstveniki za odkritja v zvezi s 24-urnim ciklusom aktivnosti organizmov, znanim kot cirkadialni ritem.

Razglasitve letošnjih Nobelovih nagrad bodo v torek nadaljevali z nagrado za fiziko, v sredo pa za kemijo.