Plavajoč hotel na Velenjskem jezeru

Foto: Arhiv MO Velenje

Angleško-slovenska naveza s podporo občine načrtuje prvi hotel na vodi pri nas in apartmaje ob umetnem jezeru. Med 12 in 18 milijoni evrov je vreden projekt plavajočega hotela na Velenjskem jezeru, ki ga načrtujeta direktorja angleškega podjetja Planet Matters Kent Leslie Walwin in angleške družbe MC Public Affairs Mihael Cigler. Z županom velenjske občine Bojanom Kontičem sta podpisala sporazum o sodelovanju.

Investitorja napovedujeta, da bosta njuni podjetji pripravili izvedbeni projekt, ki bo usklajen s strokovnimi podlagami in smernicami nosilcev urejanja prostora, občina pa bo v najkrajšem času sprejela občinski podrobni prostorski načrt ter sodelovala v pogajanjih za pridobivanje dovoljenj.

Projekt poleg plavajočega hotela in apartmajev na jezeru obsega tudi apartmaje na obali, v naslednji etapi pa še druge objekte. Mihael Cigler pravi, da že zdaj sodelujejo z birojem arhitekta Davida Mišiča Styria Arhitektura iz Maribora, za izvedbo velenjskega projekta pa bodo v Sloveniji po njegovem ustanovili posebno podjetje.

Kent Leslie Walwin trdi, da nekaj izkušenj z objekti na vodi imajo. So lastniki patenta za hiše na poplavnih območjih, ki se ob višji gladini vode dvignejo in ob nizki spustijo na temelje. Kot pravi, so na Irskem podoben projekt že razvijali, zdaj pa so v stikih s podjetjem na Japonskem, ki je prav tako napovedalo gradnjo hotela na vodi. Angleški registri podjetij sicer navajajo, da se njegova družba Planet Matters ukvarja s filmsko, video in TV-postprodukcijo, obenem pa ima Walwin deleže v 48 družbah.

»Plavajoči hoteli so razmeroma novi. Voda nas je svojčas varovala in s takšnim hotelom se vračamo k starodavni tradiciji bivanja na vodi. V južni Angliji, od koder prihajam, je veliko naravnih jezer. V Velenju pa lahko na umetnem jezeru z našim projektom prispevamo tudi k ponovni vzpostavitvi ekosistema,« pravi Walwin.

Hotel bodo povezali s podobnimi po svetu, s čimer bi se turistična prepoznavnost povečala tudi Velenju, ki mu Walvin napoveduje, da ga bodo čez nekaj let lahko primerjali celo z Bledom ali Bohinjem.