Po petih letih ustvaril Cassiopeio

Foto: VAL navtika
Foto: VAL navtika

Študent lesarstva je dosegel izjemen uspeh. Dan Poljšak je uresničil del svojih sanj. V petih letih je ustvaril jadrnico, ki je letos splavala. Porabil je okrog 7000 ur. Jadrnica je dolga sedem metrov in pol. Poimenoval jo je Cassiopeia, ki  je ime ozvezdja na severni nebesni polobli. Projekt so podprli družina, srednja pomorska šola ter prijatelji. Morje in jadrnice so bile del njega že od malih nog.

Projekt je Dan Poljšak razdelil na štiri dele. Prvi del je bila pridobitev surovin in materialov ter postavitev delavnice. Naslednja faza je bila gradnja palube, kabine, oplate ter izdelava ojačitev in nosilcev za motor . V tretjem delu je postavil jambor. V zadnjem delu so sledile podrobnosti kot so: montaža opreme, brušenje in barvanje. Jadrnico opremljajo umetniški detajli, pri katerih mu je pomagal mojster Ivica Krpetič.

Načrt in znanje je pridobil kar iz spleta in knjig. Načrt linij jadrnice je oblikoval in načrtoval Andrej Balanč. Delo je stalo okrog 25.000 evrov. Pri tem so mu pomagali sponzorji in prostovoljni prispevki. V samo delo so se vključili tudi družina, Marina Portorož, Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran, podjetja in umetniki.

Dan se je odločil za takšen projekt, ker so mu jadrnice ter ladje bile od nekdaj všeč.  Starejšo barko, ki je bila dolga 4,3 metra, sta z očetom predelala. Ponosen je, da nadaljuje družinsko tradicijo.  Njegova jadrnica bo lahko po svetu prevažala do 8 ljudi.