Popolni Lunin mrk

Foto: pixabay

Ob jasnem vremenu bo nocoj mogoče uzreti popolni Lunin mrk. To pomeni, da bo Zemlja natančno med Soncem in Luno, s čimer bo Luna povsem v Zemljini senci. Dogodek bo po napovedih astronomov najdaljši popolni Lunin mrk v tem stoletju, zanimiv pa bo tudi zaradi posebnih barv in postavitve ostalih nebesnih teles.

Kot je pojasnil Igor Žiberna z oddelka za geografijo mariborske filozofske fakultete, bo Luna začela prehajati v Zemljino polsenco nekaj minut po 19. uri ter okoli 20.30 v Zemljino senco. Popolni Lunin mrk se bo začel malo pred 21.30, končal pa ob 23.13 oziroma 0.19, ko se bo vsa Luna ponovno znašla v Zemljini polsenci.

Popolni mrk bo trajal eno uro, 43 minut in 34 sekund, s čimer bo najdaljši v tem stoletju. Luna bo namreč potovala skoraj skozi središče Zemljine sence, hkrati bo na svoji eliptični poti okoli Zemlje tega dne zjutraj na točki, v kateri se najbolj oddalji od Zemlje.

Za astronome je to izjemen dogodek, zato bodo astronomska društva v več krajih po Sloveniji priredila javna opazovanja. V družbi si bo tako mogoče ogledati Lunin mrk med drugim na ploščadi pred filozofsko fakulteto v Mariboru, v Ljubljani na Kureščku, na Jelenovem grebenu v Podčetrtku, na šoli na Prevorju pri Šentjurju ter na observatorijih Voglarji v Novi Gorici in v Galiciji pri Celju.

Pri tem upajo, da jim pogleda ne bodo okrnile neugodne vremenske razmere. Meteorologi za danes napovedujejo delno jasno vreme s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne naj bi nastale posamezne nevihte, ki se bodo na vzhodu lahko nadaljevale v nočni čas. “Upam, da se bo atmosfera do večera vseeno toliko stabilizirala, da bomo lahko opazovali vsaj vrhunec mrka,” je povedal Žiberna.