Premagala je bolezen, nato pa …

Foto: Corporation Pop

Issy Raban, hči očeta Doma in matere Ruth je pri 13 letih dobila raka. Šest let kasneje je njen oče ustvaril aplikacijo, s katero se drugi ljudje z isto boleznijo lažje soočajo s spremembami in izzivi, ki jih v življenju doživijo.

Foto: twitter.com/DomRaban

Družini je kmalu postalo jasno, da je Issy Raban dobivala odlično zdravniško pomoč, na internetu pa je odkrila veliko pomanjkljivih in nepreverjenih informacij. Naj bi imela le 20 odstotkov možnosti, da preživi. Issy je dobila redko obliko kostnega raka. Obiskala je 18 kemoterapij in posebno protonsko terapijo na Floridi. To ji je pomagalo, da zdaj že šest let nima težav s to smrtno boleznijo.

Zdaj se počuti dobro, še vedno pa se ne mora načuditi, kako o raku ni znanih dovolj informacij na spletu. Zaradi tega se je Rabanova odločila, da želi pomagati drugim. Nastala je aplikacija Patient’s Virtual Guide (pacientov virtualni vodič), ki bo mladim pacientom pomagala pridobiti ustrezne informacije.

Aplikacija vsebuje igre, grafike, umetno inteligenco in besedilo, s čimer paciente vodi skozi virtualno bolnišnico. Seznanijo se s svojim stanjem in spoznajo opremo, s katero bi se srečali v bolnišnici. Ne pridobijo pa informacij o njihovi prognozi. S tem pacienti ne doživijo stresa in so osredotočeni le na iskanje rešitev, da izboljšajo svoje zdravstveno stanje in kmalu odpravijo bolezen.