Prva slovenska znanstvenica z doktoratom

Foto: Dnevnik, Tik pred drugo svetovno vojno
Foto: Dnevnik, Tik pred drugo svetovno vojno

Prva slovenska znanstvenica je bila Ana Mayer. Postala je tudi prva doktorica na področju naravoslovja. Najprej je študirala na Dunaju, potem pa se je pridružila Univerzi v Ljubljani. Leta 1920 je kot prva doktorirala na slovenski univerzi iz kemije. Ana je bila 72. ženska na svetu z doktorskim nazivom.

Ana Mayer se je rodila leta 1895 pri Vipavi in odraščala v bogatejši družini. Njena starša sta bila Karl Mayer in Ana (roj. Dejak) iz Senožeč. Zelo hitro je začela pozitivno izstopati med vrstniki. Iz tega razloga je obiskovala dekliški licej v Ljubljani. Dokončala je tudi klasično gimnazijo kot ena prvih deklet. Učenke so morale počakati na profesorja v prostoru blizu zbornice, kateri jih je skupaj odpeljal v razred.

Mati Aninega očeta je želela preprečiti, da bi Ana študirala. Karl je svoji materi obljubil, da je ne bo poslal študirati, razen če si denar za to zbere sama, denimo z obiranjem marelic. Ani je uspelo! Na študentski poti se je zaljubila v Evgena Kanskega, ki je bil profesor na Medicinski fakulteti. Ustvarila sta si družino s tremi otroci. Odprla sta prvo tovarno za proizvodnjo žveplenega etra v Jugoslaviji.