Prvi slovenski bolnik premagal levkemijo s pomočjo terapije CAR-T

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

13-letni Nejc Čotar je po poročanju Tv Slovenija prvi slovenski bolnik, ki je dobil bitko z levkemijo s pomočjo terapije CAR-T. Zdravil se je v Nemčiji.

13-letni Nejc Čotar je pred petimi leti zbolel za B-celično akutno limfoblastnolevkemijo, najpogostejšo obliko raka pri otrocih. Bolezen se je dvakrat ponovila, zato so mu zdravniki lani predlagali zdravljenje s celično terapijo CAR-T.

Kot kažejo prvi izvidi, je po petih letih vendarle dobil bitko z boleznijo. “Veseli smo, da je bilo zdravljenje tako uspešno, že po prvem mesecu so rekli, da je remisija dosežena.”

Zdaj se počutim dobro in komaj čakam, da bom napredoval s kondicijo, da bom šel lahko poleti na kolo. Kondicijo pridobivam s hojo, večkrat grem ven s svojim kužkom. Imam načrte za naprej, hočem, da bi čim več potovali in da bo ta bolezen pozabljena,” je povedal Nejc.

Najnovejše raziskave Univerze v Cardiffu v Združenem kraljestvu namreč kažejo, da bi tako imenovane celice T, s katerimi že zdravijo redke vrste krvnega raka, lahko zdravile tudi tumorskega raka. V Evropi so pred dvema letoma odobrili zdravljenje s tovrstnimi celicami za dve vrsti krvnega raka.