Računovodja ubranil vse strele na tekmi Chicago Blackhawks lige NHL

Foto: indilens.net

Pri NHL-ovcu Chicago Blackhawks pred tekmo z Winnipeg Jets v mislih nikakor niso imeli scenarija, ki so ga dočakali v četrtek zvečer. Še manj ga je imel v mislih računovodja Scott Foster, ki je po spletu okoliščin doživel 14 minut slave na največjem hokejskem odru.

Prvaki sezone 2014/15 v tej tekmovalnem obdobju res nimajo sreče z vratarji. Prvi vratar Šved Anton Forsberg se je na ogrevanju poškodoval. Zato je namesto njega nastopil Collin Delii, ki so ga v klubu dan pred tem vpoklicali iz podružničnega moštva American Hockey League Rockford IceHogs. Američan se je moral hitro pripraviti na svoj NHL debi.

Delia je svoj prvi nastop v ligi NHL odlično odprl, zaustavil je 25 strelov od 27, a nato je prišla 46. minuta in z njo krči. Tako močni, da ni uspel več vztrajati v golu. Svoje mesto je moral prepustiti Fosterju, 36-letnemu računovodji, ki je nepričakovano vskočil kot “emergency goalie”.  Postal je prvi vratar po Jorgeju Alvesu, ekonomu Carolina Hurricanes, ki je zadnji dan leta 2016 osem sekund odigral proti Tampa Bay Lightning.

“Ukvarjam se z računovodstvom, tako da sem še pred nekaj urami sedel v svoji pisarni, tipkal na računalnik, zdaj pa stojim pred vami, potem ko sem ravno branil 14 minut in pol v ligi NHL,” Kanadčan po debiju in zmagi s 6:2 kar ni mogel verjeti, kako se je razpletel njegov četrtek.

Svoje delo je Foster opravil odlično. Zaustavil je vseh sedem strelov Winnipega. Še posebej se je izkazal ob strelu Paula Stastnyja. Foster je med letoma 2002 in 2006 branil v univerzitetni ligi za Western Michigan na 55 tekmah, sicer pa se v najhitrejši ekipni igri na svetu udejstvuje rekreativno.

“Vedno obstaja možnost za kaj takega. Poškodbe so sestavni del športa, a nikoli nisem razmišljal, da se bo meni ponudila taka priložnost. Tega mi nihče ne more vzeti. O tem bom lahko govoril svojim otrokom, oni pa svojim prijateljem. Ostali bodo lepi spomini,” se je smejalo Fosterju, ki je zasenčil celo jubilejno tekmo soigralca.

Branilec Brent Seabrook je namreč odigral tisočo tekmo. “Na moj večer pride Scottie in ukrade vso pozornost,” se je pošalil 32-letni steber obrambe in dodal: “Ne, bilo je izjemno. Lepo ga je bilo videti v golu. Ubranil je kar nekaj strelov in rekel sem si “ta fant je resnično dober”. Svoje delo je res opravil dobro. Fantje smo mu pomagali, a tudi on je prikazal nekaj odličnih obramb. Zabaven večer je bil.”