Robert De Niro obeležuje 75. letnico

Robert De Niro, foto: stmed.net

Ameriški filmski igralec Robert de Niro praznuje 75. rojstni dan. V bogati filmski karieri je nanizal več kot 80 vlog, mnogim se je najbolj vtisnil v spomin kot mladi Vito Corleone iz filma Boter. Kljub letom pa je še vedno zelo dejaven, prihodnje leto na velika platna prihajata njegova najnovejša filma The Irishman in Joker.

Robert De Niro se je rodil 17. avgusta leta 1943 v New Yorku mami nemškega, francoskega in nizozemskega rodu ter očetu irsko-italijanskega rodu. Na filmsko sceno je prodrl z vlogo v filmu Poročna zabava iz leta 1969. Pet let kasneje je že prejel prvega oskarja za stransko vlogo mladega Vita Corleoneja v Botru 2 v režiji Francisa Forda Coppole.

Dolgoletno sodelovanje z Martinom Scorsesejem mu je prineslo oskarja za najboljšo glavno vlogo, in sicer za film Pobesneli bik (1980), v katerem je upodobil legendarnega boksarja Jakea LaMotto. Za oskarja je bil nominiran tudi za vlogi v psiholoških trilerjih v Scorsesejevi režiji Taksist(1976) in Rt strahu (1991), za vlogo v vojni drami Lovec na jelene (1978) v režiji Michaela Cimina, Prebujanja (1990) v režiji Penny Marshall in Za dežjem posije sonce (2012) v režiji Davida O. Russella.

V zadnjih letih se je mnogim prikupil tudi kot zaščitniški oče v komedijah Njeni tastari (2000), Njegovi tastari (2004) in Njuna družina (2010). Pred dvema letoma pa je bil tudi v slovenskih kinematografih na ogled film Dedek uide z vajeti, v katerem je zaigral ob Zacu Efronu.

Leta 2009 je De Niro za svoje delo prejel nagrado Kennedyjevega centra. V zbirki ima med drugim tudi nagrado za igro Hollywoodskega filmskega festivala, britansko filmsko nagrado Stanley Kubrick ter nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo in prispevek k filmski umetnosti. Leta 2016 mu je Barack Obama podelil medaljo svobode, najvišje ameriško civilno odlikovanje.