S pomočjo Eminema iz revščine do prepoznavnega raperja

Populacija Bhutana, ki se nahaja v južni Aziji, zajema le okoli 800.000 ljudi. Ima pa to mesto dobro razvito glasbeno sceno. Kezang Dorji je popularen Budhanski raper. Poje večinoma v dzonkhi, nacionalnem jeziku Bhutana.

Foto: Kezang Dorji

Kezang Dorji rapa o socialni težavah kot so težave z alkoholom in drogami. Kot otrok je doživel ločitev staršev, ko je bil star šest let. Vzgojila ga je mama. Bila sta zelo revna. Na življenje  gleda pozitivno in tudi druge ljudi spodbuja k takšnemu pogledu.

V devetem razredu osnovne šole je uzrl videospot Eminema. Ta ga je takoj navdušil. Sprva ni vedel, kaj govori o svojih pesmih, pritegnila ga je predvsem njegova neverbalna govorica. Kasneje je bral o njemu. Videl je veliko podobnosti med njunima življenjema, zato ga je inspiriral.

Za razliko od ameriškega raperja, pa Dorji v svojih pesmih ne preklinja. Govori predvsem o svojem življenju. Poudarja to, da nikoli ne smemo obupati. Opozarja, da se moramo izogibati drogam, alkoholu in različnim zlorabam. Zagovarja optimizem in trdo delo. V svoji glasbi in videospotih predstavlja svojo kulturo. Spogleduje se z elementi budizma. S predajanjem pozitivnih sporočil se bo ukvarjal toliko časa, kolikor bo zmožen.