S temi očali slepi in slabovidni zaznavajo okolje

V Frankfurtu vsako leto poteka 3-dnevni sejem Sight City. Na njem si obiskovalci lahko ogledajo najnovejšo tehnologijo za slepe in slabovidne. Tokrat smo v ponudbi zaznali raznolike brajeve vrstice, folije za pozitivno risanje, namizne igre, lupe, brajeve pisalne stroje in tiskalnike ter posebna očala, s katerimi slepi in slabovidni zaznavajo okolje.

Očala je izumilo podjetje OrCam iz Izraela. Njihov namen je prepoznavanj besedil v angleščini. Zraven očal dobimo posebno podolgovato škatlico, katera ima vgrajeno kamero, mikrofon in zvočnik. Ko pred seboj postavimo besedilo v angleščini in se s prstom dotaknemo naprave, v zvočniku zaslišimo prebrano besedilo. Naprava zaznava le angleška besedila.

Foto: studio akcija

Očala pa lahko zaznavajo tudi barve. Če se s prstom dotaknemo puloverja in tja usmerimo kamero, izvemo, kakšne barve je to oblačilo. S pomočjo očal lahko tudi izvemo, koliko ljudi je pred nami. Vizualni pripomoček pa lahko tudi naučimo imena svojih prijateljev, družinskih članov, znancev, ali hišnih ljubljenčkov.

Foto: studio akcija

Zaenkrat naprava deluje le na živih bitjih, ne tudi na stvareh v našem okolju. Cena očal na nemškem trgu je okoli 4500 evrov. Podjetje očal še ne dobavlja v Slovenijo, v tujini pa so prisotni na 30 tržiščih.

Menimo, da bi bila takšna naprava velika pridobitev za slepe in slabovidne ljudi. Zato z veseljem delimo to pozitivno zgodbo.