Samopostrežno čajanko bo odprl znani raper

Raper Emkej, foto: osebni arhiv
Raper Emkej, foto: osebni arhiv

Samopostrežna čajanka je nov podcast, ki nastaja v sodelovanju Sijajnenovice.si in spletne trgovine Samopostrežna.com. V podcastu se bodo zvrstili različni zanimivi gostje. Od glasbenikov, športnikov, podjetnikov in znanstvenikov. V prvi epizodi, ki bo na sporedu danes ob 20. uri na YouTube Samopostreža.com bomo iz drugačne perspektive spoznali raperja Emkeja.

1. junija na Samopostrežno prihaja prva epizoda podcasta Samopostrežna čajanka. Kot lahko vidite tukaj, se bodo v podcastu zvrstili različni zanimivi gostje. Samopostrežna čajanka bo podcast, kjer se bomo pogovarjali v sproščenem duhu, se zabavali, smejali in tudi kaj naučili.

Samopostrežno čajanko bo vodil Miha Srebrnjak, naš novinar in lastnik spletne trgovine Samopostrežna.com. Podcast bo objavljen 1. in 15. v mesecu. Lahko ga poslušate kadarkoli in kjerkoli, potrebujete zgolj računalnik ali mobilni telefon.

Prvi gost bo glasbenik Emkej! Takole ima zapisano na svoji spletni strani emkej.si

Emkejevo prvo resnejše glasbeno udejstvovanje z ekipo Tekochee Kru, se je pričelo pred dobrim desetletjem, ko so izdali album Adijo stari, kaki scenarij, kjer je hudomušne nasmehe publike izvabljal s komadom Veronika. Vse se je začelo spontano, brez nekih velikih ambicij – kot večerno druženje ob jeger fantah s fanti na jagi. Če so hoteli kaj posneti, so se morali znajti. Snemanje vokalov na Šuljotove instrumentale je potekalo kar v stanovanju njegovih staršev, natančneje v sestrini sobi med plišastimi igračkami. Edina ambicija, ki jo je takrat imel, je bila delat dobre komade, na katere bo na stara leta ponosen. Nekaj let za tem je postregel s Šmornom in navdušil z zmagovalnim receptom – besedila, s katerimi se lahko poistovetimo, prepričljiv vokal in podajanje besedil, simpatična štajerščina, ter kanček drznega humorja. Prvencu Šmorn je sledil še album Znajdi se z Jernejem Križmanom in Cifre, ki so nastale v sodelovanju z Dj Splifom.

Poleg številnih solo koncertov, si je kasneje odrsko kilometrino nabiral tudi v velenjsko – mariborskem hip-hop kolektivu Velebor, v katerem so združili moči z Mitom, Ghetom in Mrigom. Prav želja po skupnem ustvarjanju in povezovanju stanovskih kolegov ga je gnala k temu, da je ustanovil samozaložbo imenovano Wudisban. Pod tem imenom je od Primorske do Štajerske združil preko 10 mladih hip-hop ustvarjalcev. Gre predvsem za združitev reperskih glav, ki se med seboj spodbujajo, si svetujejo, pomagajo in se podpirajo. Ideja je očitno uspela, saj fantje ne nehajo z izdajanjem novega materiala in pomagajo skrbeti za to, da slovenska hip-hop scena ostaja živa in pristna.

Probaj razumet bo Emkejeva četrta samostojna plošča. Že naslov namiguje, da je album bolj poglobljen, razmišljujoč in celo odrasel. Lahko bi rekli, da gre za zrelejšo različico štajerca, ki s svojimi besedili še vedno ostaja prizemljen, realen in duhovit. Sam proces ustvarjanja albuma je trajal nekaj let. Ni narejen na hitro, zadeve so premišljene, podlage skrbno izbrane, teksti mogoče malo kompleksnejši, a vseeno še razumljivi. Tudi tokrat bomo na albumu našli 13 skladb, ki si med seboj niso različne le tematsko, ampak tudi muzikalno. Za razliko od svojih prejšnjih albumov, je tokrat sodeloval s številnimi producenti. Poleg Doše, Gheta in Sunny Suna, je priložnost dal tudi mladim, manj uveljavljenim producentom kot so Emilijo, Tamau in Rey. Svoje so dodali tudi mojster kitare, Primorec Teo Collori, pevka Anina iz skupine Generator in njegov oče, Borut Kocjan, nekdanji član legendarne skupine Pepel in kri.

Povejte naprej še ostalim, da se prvega junija vidimo na tem spletnem mestu in v vseh popularnih aplikacijah za spremljanje podcastov (vse povezave bodo objavljene na dan prvega podcasta!). Naročite se na YouTube kanal Samopostrežna.com in boste na tekočem z vsako novo epizodo oddaje Sampostrežna čajanka.