Slepi Slovenec prvi na svetu slep prehodil Camino de Santiago

Foto: Facebook

55. letni slepi Martin Močnik je s psičko vodnico prehodil 841 kilometrov dolgo romarsko pot. Močnik je pred desetimi leti oslepel zaradi prepozno odkrite hude sladkorne bolezni. Na eno oko je popolnoma oslepel, na drugem očesu pa ima ohranjena le dva odstotka vida.

Kot cilj si je Martin Močnik zadal, da, preden popolnoma oslepi, prehodi 841 kilometrov dolgo pot Camino de Santiago. V torek je ta cilj tudi dosegel.

Martin je s psičko vodnico Bibo pohod začel 18. aprila v francoskem Saint Jean Pied de Port. Pot sta nadaljevala čez Pireneje po celotnem Iberskem polotoku, v torek zvečer pa sta, po 21 dneh in 790 prehojenih kilometrih, prispela do Santiaga de Compostele v Španiji. Nazaj v Slovenijo bosta prispela predvidoma 15. maja.

Foto: Facebook

Najdaljša pot, ki sta jo prehodila v enem dnevu, je bila po besedah Močnika dolga 48 kilometrov, najtežje pa je bilo na prvi dan pohoda. Snežilo je in bilo je vetrovno. 55. Letnik je dobil ozebline in sončarico. Mislil je, da bo že prvil dan obupal, vendar je zdržal celotno pot.

Močnik se je trudil, da bi našel videčega spremljevalca za na pot. Sprva ga je imel, vendar je dva dneva, preden naj bi z njim odšla na pot, to odpovedal. Tako se je povezal s trenerjem psičke Bibe Markom Bručanom, ki mu je na poti pomagal kar preko telefona.

Za pot Camino de Santiago je slišal že pred leti, nikoli pa si ni mislil, da jo bo prehodil kar sam s psičko, kljub svoji slepoti. Priprave na podvig so trajale skoraj tri leta, vendar je Močnik večino časa treniral v prepričanju, da bo imel videčega spremljevalca.

“V veliko pomoč so mi bili ljudje na poti. Bili so zelo razumevajoči. Skupaj smo hodili in si med seboj pomagali. Brez njih in Bručana mi ne bi uspelo,” je še poudaril Močnik.