Slovenski transplantirani in dializni bolniki presenetili na evropskem prvenstvu

Foto: Joško Šimič

Na Sardiniji je potekalo deseto evropsko prvenstvo za dializne in transplantirane bolnike. Na njem je nastopila tudi slovenska 14-članska ekipa športnikov. Osvojili so 29 medalj in si s tem priborili deveto mesto izmed 25 soudeleženih držav.

Igre so namenjene bolnikom s presajeno ledvico, jetri, srcem, pljuči, trebušno slinavko, kostnim mozkom ter ledvičnim bolnikom, ki se zdravijo z dializo. Tekmovanje je potekalo v odbojki, badmintonu, tenisu, namiznem tenisu, kolesarstvu, petanki, bovlanju, pikadu, golfu, virtualnem triatlonu, mini maratonu, plavanju in različnih atletskih disciplinah. Tekmovalci so se lahko preizkusili največ v petih disciplinah.

V pikadu se je dobro izkazal Janez Pečkaj iz Logatca, ki je bil najboljši v konkurenci štirih tekmecev. Srebrno medaljo pa je osvojil pri dvojicah v pikadu.

Ob Pečkaju so se iger prvič udeležili tudi Katarina Plešeše, Anna Bergant Povše in Ljubo Potočnik. Drugi člani slovenske ekipe se iger, evropskih ali svetovnih, udeležujejo več ali manj redno.

Veteran med njimi je Vleo Vatovec iz Materije. Septembra bo minilo 31 let, odkar so mu ledvico presadili že drugič. Evropskih športnih iger se je prvič udeležil leta 1994 na Madžarskem. Vatovec je do zdaj izpustil le dve evropski in dve svetovni prvenstvi transplantiranih. Kot poroča Dnevnik, Vatovec pravi, da če ne bi imel presajene ledvice, verjetno ne bi imel priložnosti videti toliko sveta. Bolj kot potovanja pa je glavni smisel ukvarjanja s športom seveda zdravje, pri čemer pa je udeležba na evropskih in svetovnih igrah dodatna motivacija za redno telesno dejavnost, je povedal Vatovec, dobitnik dveh zlatih medalj ter srebrne in bronaste.