Slovensko-britanska odprava beležila zgodovino

Latok, foto: Willie and Damian Benegas.

Slovenca Aleš Česen in Luka Stražar ter Britanec Tom Livingstone so po poročanju MMC RTV šele drugi v zgodovini, ki so osvojili vrh Latoka, in prvi, ki so na 7145 metrov visoki pakistanski vrh priplezali s severne strani.

Slovensko-britanska odprava je v soboto prek Planinske zveze Slovenije sporočila, da so dosegli vrh po novi smeri v severnem ostenju Latoka in se vrnili v bazni tabor.

Tuji alpinistični portali poročajo, da je odpravi uspel zgodovinski podvig, saj so uresničili cilj številnih odprav, ki so skušale na vrh splezati po severnem grebenu.

Kot je pred odhodom v Pakistan za PZS povedal Česen, ki je odpravo tudi vodil, jih je Latok pritegnil zaradi same oblike in seveda tudi zaradi ogromnega števila neuspelih poskusov. “To samo po sebi znižuje avanturistično plat odprave, zvišuje pa radovednost in s tem motivacijo,” je dejal v začetku julija.

Slovenca in Britanec so se šele kot drugi povzpeli na sam vrh Latoka, ki ga je do zdaj prvič in edinkrat osvojila japonska odprava leta 1979, ko je pristopila z južne strani.

Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone so za vzpon in sestop porabili sedem dni, v zgornjem delu pa so izbrali varnejšo linijo in niso tvegali zahtevnejšega plezanja po glavnem grebenu. Za britanskega člana je bila to celo prva odprava v Himalajo.

Severni greben Latoka velja za eno najzahtevnejših plezalnih smeri v Karakorumu, zato se podvig slovensko-britanske odprave nedvomno uvršča med najpomembnejše alpinistične dosežke letošnjega leta.

Slovenska alpinista se lahko že pohvalita z zlatim cepinom. Česen ga je skupaj z Luko Lindičem in Markom Prezljem prejel leta 2015 za prvenstveni vzpon v severni steni 6657 metrov visokega Hagšuja (Hagshu). Stražar ga je prejel skupaj z Nejcem Marčičem za smer Sanjači zlatih jam na 6615 metrov visoki K7 West.

Alpinistična odprava Choktoi 2018 je v Karakorum odpotovala 6. julija, vrnila pa se bo predvidoma 19. avgusta.