Svetovni dan Downovega sindroma 2018

Foto: Down Syndrome Association of Wisconsin

Svetovni dan Downovega sindroma, ki ga obeležujemo danes, poteka pod geslom Kaj lahko prispevam skupnosti? Z njim želijo opozoriti državo, institucije in družbo nasploh, da morajo ljudje z Downovim sindromom dobiti priložnost, da prispevajo k življenju v družini, vrtcu, šoli ali na delu. V Sloveniji živi z Downovim sindromom okoli 3000 oseb.

Društvo Downov sindrom Slovenija ugotavlja, da se je v preteklih letih povečala ozaveščenost javnosti o ljudeh z Downovim sindromom, njihovih posebnostih in značilnostih.

Predsednik republike Borut Pahor bo ob 11. uri v predsedniški palači priredil sprejem. Društvo Downov sindrom Slovenija bo med 12. in 17. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravilo informacijsko stojnico. Mladinsko gledališče Ljubljana in Socialno-varstveni center Dolfke Boštjančič iz Drage pri Igu prirejata koncert z naslovom Slovenska popevka v Avditoriju v Portorožu, na katerem bodo nastopili tudi mladi ljudje z Downovim sindromom. Lokalni center v Novem mestu pa pripravlja dobrodelni koncert.

Svetovni dan Downovega sindroma obeležujemo 21. marca kot simbol tretjega kromosoma na 21. paru kromosomov človeške celice. Downov sindrom je namreč kromosomska nepravilnost, pri kateri ima 21 par kromosomov v človeški celici tri kromosome namesto dveh.