Ta film je dobil posebno nagrado Unicefa

Foto: infodrom

Dokumentarni film Kristjan iz serije otroškega in mladinskega programa TV Slovenija Infodrom: Moje življenje je na največjem svetovnem festivalu za otroške in mladinske televizijske vsebine Prix Jeunesse International v Münchnu prejel posebno nagrado Unicefa. Film pripoveduje o otroku s posebnimi potrebami, ki uspešno premaguje ovire.

Kot so zapisali v obrazložitvi, so nagradili film, ki pripoveduje zgodbo otroka iz ene izmed najbolj ob rob družbenega dogajanja potisnjenih skupin v naši družbi – otroku s posebnimi potrebami, ki uspešno premaguje ovire, ob tem pa njegove omejitve postanejo prednosti. Film pomaga spodbujati sprejemanje drugačnosti. Pokaže, kako zaupanje, sprejetost in možnosti, ki jih dajeta družina in skupnost, pomagajo pri krepitvi otrokovega ponosa in samozavesti, da se približa svojim sanjam.

Dokumentarni film Kristjan – scenarij so podpisale Anka Bogataj, Sara Lužovec in Neli Maraž, ki je tudi režirala – je izjemen primer modrega neba, ki smo ga narisali, ko smo ranljivim otrokom s posebnimi potrebami dali priložnost, da dosežejo svoj cilj. Unicef sicer že več kot 20 let podpira medije, ki v ospredje postavljajo otroke in mlade, jim širijo obzorja in hkrati odraslim pomagajo razumeti njihov svet, so zapisali v nacionalni medijski hiši.

Foto: infodrom

Glavni junak Kristjan obiskuje osmi razred Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (Cirius) Kamnik. Zaradi bogatega besednega zaklada in zgovornosti razmišlja o poklicu športnega komentatorja. Spremlja vse športe, še posebej ljub mu je nogomet. Zato je športnemu uredništvu Televizije Slovenija pisal, da bi se rad preizkusil kot športni komentator. Kristjanu se je želja uresničila, odlično je prestal preizkus in ob Tomažu Hudomalju komentiral večni derbi.

Na festivalu Prix Jeunesse International se vsaki dve leti sreča več kot 500 ustvarjalcev z vsega sveta, vsak s svojim izdelkom. Finaliste določi strokovna žirija, zmagovalce pa z glasovanjem izberejo vsi udeleženci festivala in posebne strokovne žirije, so še sporočili z RTV Slovenija.