Ta šola pomaga dekletom do boljšega življenja

Foto: Medium
Foto: Medium

Fereshtet Forough je ustanoviteljica šole za dekleta v Afganistanu, kjer se učijo računalniškega kodiranja. Njihov cilj je, da jih zaščitijo in jim priskrbijo možnost za boljše življenje.

Fereshtet Forough  se je rodila kot ena izmed osmih otrok. Družina so bili begunci v Afganistanu. Študirala je znanstveno računalništvo in nato je magistrirala v Berlinu.

Fereshtet je v Iranu dobila vtis, da ljudje begunce dojemajo kot kradljivce delovnih mest. Šole so njeno družino neštetokrat zavrnile. Oče se je vedno znova trudil pridobiti dokumente, ki bi jim omogočilo dostop do izobrazbe. Po drugi strani se je naučila, da velike stvari lahko tudi začneš z praznimi dlanmi. Naučila se je izkoristiti vsako priložnost in ceniti tudi manjše trenutke.

Šola za računalniško kodiranje se je odprlo leta 2015. Uporabljajo brezplačne, naknadne programe in varna mesta, kjer lahko dekleta uživajo v učenju. Ustanoviteljica se je borila za odprtje. Mogla je priskrbeti dokumente za delovanje ter zbiranje potrebnih sredstev. Deluje kot neprofitna organizacija. V šoli je 50 učenk in število raste iz dneva v dan. Dekletom pomaga postat neodvisni.

Related image
Foto: wadsam.com