Tiha grožnja, ki se počasi zmanjšuje!

Foto: Dnevnik
Foto: Dnevnik

V Ljubljani se zvišuje stopnja ozaveščenosti o onesnaževanju s plastičnimi vrečkami. Trenutno poteka akcija, kjer sodelujoči gostinci in trgovci ponujajo strankam izključno papirnate oziroma biorazgradljive vrečke. Sodelujočih je že več kot 40 trgovin, gostiln in drugih ustanov.

Stranke prepoznajo biorazgradljivi material po posebni nalepki, ki jo je izdala mestna občina. Njihov cilj je zmanjšati uporabnost klasičnih škodljivih materialov. S 1. januarjem 2019 bo tudi prepovedano vsa uporabnost brezplačnih plastičnih vrečk v celotnem mestu. Na žalost jih bodo lahko še prodajali naprej. Vendar smo en korak naprej v prijazno prihodnost.

Plastika je neprijazna do okolja. Pomagajo nam pri olajšanju mnogih stvari. Vendar so tiha grožnja, saj se naj bi na svetu letno proizvedlo 4 do 5 milijard. Od teg se le nekaj odstotkov predela. Nekatera plastika pa ostaja v grmovju, vodah in gozdih. Ta material razpada od 20 do 100 let. Za njimi ostanejo le majhni delci, ki se zbirajo v zemlji ter zraku.

Na srečo se sporočilo o škodovanju tega materiala zvišuje. Prihajajo vedno več strank, ki prinesejo same vrečke iz kartona ali blaga. Tudi pridejo ljudje, ki uporabijo eno plastično vrečko večkrat.