Univerza na Primorskem bogatejša za 160 študentskih ležišč

Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Primorska univerza je od Luke Koper odkupila nekdanji samski dom v Prisojah. V njem bodo zagotovili 160 novih študentskih postelj.

Univerza na Primorskem je imela za študente doslej na voljo 300 postelj. Z novo pridobitvijo so zmogljivosti povečali za 50 odstotkov. Univerza je za nakup odštela skoraj 2,5 milijona evrov.

Po besedah rektorja Univerze na Primorskem, dr. Dragana Marušiča, je univerza potrebovala spodoben študentski dom. Letos imajo vpisanih 427 tujih študentov, v prihodnjem študijskem letu pa se bo ta številka po Marušičevih pričakovanjih dvignila nad 500.

Povpraševanje po postelji v študentskih domovih na Obali je veliko. Za dosedanjih 300 postelj so denimo na leto prejeli od 1500 do 1800 vlog za sprejem in podaljšanje bivanja.

Luka Koper je omenjeni blok zgradila leta 1966 kot samski dom za številne priseljene luške delavce. Z leti se je povpraševanje po bivanju v samskem domu zmanjševalo, raslo pa je povpraševanje po študentskih posteljah. Luka Koper je zato pred leti v sodelovanju s študentsko organizacijo in Univerzo na Primorskem stolpič obnovila in že tedaj predvidela, da bo namenjen študentom. S samskim domom v Prisojah univerza odpira nove možnosti za kvalitetno življenje svojih študentov.