Več kot 400 tisoč evrov za fanta, ki je ob mrazu prehodil dolgo razdaljo, da bi opravil izpit

Foto: Twitter/rhyswilliamson

V začetku januarja je kitajski deček Wang Fuman prehodil skoraj pet kilometrov dolgo pot pri minus devetih stopinjah Celzija, da bi v šoli opravil izpit. Oblečen je imel le tanek plašč, ni pa nosil kape. Ko je vstopil v učilnico, so se mu sošolci smejali. Vzrok so bile njegove obrvi, katere so bile prekrite z ledom. Ličnice pa je imel rdeče zaradi mrazu. Učiteljica je posnela fotografijo Wanga in jo objavila na internetu. Fant je hitro postal slaven po celem svetu. 

Kako pa se je začela zgodba Wanga Fumana? Osemletni deček je živel v majhni kitajski vasici v provinci Yúnnán s svojo babico in sestro. Njegova mama je zapustila družino, oče pa dela daleč stran od doma. Na obisk pride le občasno. Wang pogosto občuti podhladitev. Premalo toplote povzroča, da ga neprestano zebe, njegove roke se potijo, v prstih pa občuti mravljince. Njegova majhna šola nima ogrevanja, zato morajo vsi učenci nositi topla oblačila med poukom.

Wang si resnično želi doseči dobro izobrazbo, saj je to njegov edini izhod iz revščine. Na dan, ko je v mrazu prehodil skoraj pet kilometrov v mrazu, je na izpitu dosegel 99 točk od 100 možnih.

Fotografija “zmrznjenega dečka” je ogrela srca mnogih uporabnikov interneta. V sredini januarja so Wanga, njegovo sestro in očeta povabili v Beijing. Policaji so dečka z avtomobilom odpeljali na ogled. Dovolili so mu, da se je peljal s skuterjem. Wang je obiskal plezalno steno, mavzolej Mao Zedonga in se udeležil novinarske konference, kjer je pojasnil, da si želi priti na Univerzo v Beijingu in doštudirati za zdravnika ali policaja. “Doma imamo zelo mrzlo. Neprestano moramo ogrevati prostor. Spimo v plaščih. Tukaj pa so tako tople hiše, da sem lahko oblečen le v majico. Kaj takega vidim prvič v življenju. Centralno ogrevanje je čudež,” je Wang zaupal novinarjem.

Uporabniki interneta so bili tako ganjeni nad Wangovo zgodbo, da so zanj zbrali več kot 400 tisoč evrov. Denar bodo uporabili za popravilo centralnega ogrevanja v dečkovi šoli. Poleg tega pa bodo kupili radiatorje in topla oblačila za revne družine v provinci Yúnnán.