Vencljeva izboljšala rekord Slovenske planinske poti za več kot tri dni

Foto: Facebook Katja Kegl Vencelj

Katja Kegl Vencelj je na Debelem rtiču za več kot tri dni izboljšala rekord slovenske planinske poti. Ta je dolga 600 kilometrov. Novi čas znaša osem dni, 23 ur in 26 minut. Prejšnji rekord je bil v rokah Anje Klančnik, ki se je Katji pridružila na zadnje delu proge. Anjin manj kot dva tedna star rekord je znašal slabih 12 dni.

Slovenska ultramaratonka Katja Kegl Vencelj se je na tek po Slovenski planinski poti skrbno pripravljala. Zadevo je želela izpeljati že pred štirimi leti, a je imela težave z mišicami. Letos pa je imela več izkušenj in ji podvig ni predstavljal večjih težav.

Iz Maribora je štartala 18. Avgusta, nekaj čez šesto uro zjutraj. Najtežji del poti so ji predstavljali zadnji dnevi zaradi slabega vremena in nadležnih žuljev.

Najpomembnejšo oporo ji je nudil mož Toni Vencelj, ki je prav tako ultramaratonec. Prek družbenih omrežij je vabil vse tekaške prijatelje, da so Katjo spremljali na poti. Po težki preizkušnji se je nova rekorderka počutila zelo srečno v objemu svoje 18-mesečne hčerke.

Katja Kegl Vencelj je z rekordom postala nova ženska rekorderka na Slovenski planinski poti. Absolutni rekord pa pripada Marjanu Zupančiču, ki je leta 2015 celotno pot opravil v sedmih dneh, osmih urah in desetih minutah.

Slovenska planinska pot se začne v Mariboru in poteka čez Pohorje, prek Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp in predalpskega hribovja se spusti na Kras in se konča na Debelem rtiču ob Jadranskem morju. Tekač oziroma pohodnik mora na njej zbrati 80 žigov z vrhov in planinskih koč. Večina planincev dnevnik z žigi dopolnjuje več let, pohodnik pa naj bi jo v enem zamahu zmogel v slabem mesecu dni.