Z opozarjanjem na onesnaževanje okolja postavila dva svetovna rekorda

Foto: Facebook Cal Major - Paddle Against Plastic

Veterinarka Cal Major je prepotovala več kot 1600 kilometrov na supu z namenom, da bi pritegnila pozornost k onesnaževanju okolja zaradi plastike. S svojo potjo je postavila dva svetovna rekorda. Cal Major je samostojno potovanje opravila zgolj v dveh mesecih. S tem je postala prva in najhitrejša oseba, ki je izpolnila to nalogo.

Potovanje je Cal Major preživela tako, da je dvanajst ur dnevno odrivala vodo na supu. Tako je dnevno premagovala med 30 in 50 kilometrov brez čolna, ki bi jo spremljal. Njena najdaljša pot naenkrat je znašala osemnajst ur. Pri tem je prevozila 104 kilometre.

Za Positive News je povedala, da je bilo njeno potovanje mavrica vzponov in padcev, strahu in panike, užitka in navdušenja, bolečine, trpljenja in začudenja ter lepote. Doživela je torej najrazličnejše občutke. Dodala je tudi, da so jo tujci sprejeli z odprtimi rokami in ji nudili prenočišče ter hrano. Hkrati pa so jo tudi vzpodbujali pri njenem podvigu.

Major pravi, da je bil najbolj onesnažen del njene poti v Wiganu, kjer je našla 691 plastenk že zgolj v eni uri.

Major si močno prizadeva ohranjati oceane čiste in k temu spodbuja tudi druge ljudi. Zbira in reciklira na stotine plastenk, njeno modrost pa prenaša tudi na šolske otroke. Zdi se ji pomembno, da se ne obremenjujemo s težavo, temveč gledamo na izziv pozitivno. S pozornostjo do okolja lahko naredimo razliko in prispevamo k boljšemu svetu.

Akcijo Paddle Against Plastic je Cal izvedla tudi v čast njenega prijatelja, ki je lansko leto umrl zaradi boja proti depresiji. Majorjeva je zbirala sredstva za VetLife in The Samaritans, hkrati pa želela opozoriti na pomembnost preživljanja časa v naravi. S tem namreč okrepimo svoje fizično in mentalno stanje. Cal je zbrala več kot 4500 evrov.

Več o projektu lahko izveste na: www.paddleagainstplastic.com